Toeristen rondje Leek

Huur uw eigen kraam bij Jouw Snuffelkast

Toeristen rondje Leek

6 augustus 2020 Geen categorie 0

Sommige winkeliers hebben het over de Liekeblom, anderen over de Tolberterstraat, maar sinds dat ik Jouw Snuffelkast over genomen heb, noem ik het “Rondje Leek”! Ik ben namelijk van mening dat je beter Leek als winkelcentrum naar buiten kunt presenteren, dan als los staande winkel gebieden. Bovendien vindt ik dat wanneer je vanaf verschillende parkeergelegenheden komt, je gewoon een rondje centrum kunt lopen en zelfs bijna alle winkels en horeca gelegenheden kunt vinden.

Bovenstaande tekst heb ik eerder al vermeld in mijn blogs Rondje Leek deel 1 en Rondje Leek deel 2. Ik ben dit nog steeds van mening, maar de blogs raken al enigszins gedateerd. Winkels en horeca komen en gaan. Ik probeer het een beetje te promoten met mijn blogs. Gelukkig heeft Leek een promotie platform gekregen en op Leuk Leek kunt u hier meer informatie over vinden. Overigens kunt u meer informatie over winkels vinden op Winkelen in Leek. Deze blog besteed ik wat meer aan het Toeristen rondje Leek.

Borg Nienoord

Het is nu hoog zomer en door het Corona virus gaan er meer mensen in eigen land op vakantie. Dat kan ik goed merken, want er lopen veel meer mensen van buiten de omgeving mijn winkel binnen dan eerdere jaren. Mensen vragen steeds vaker om kaartjes met “Groeten uit Leek”, die ik jammer genoeg niet verkoop. maar wat heeft Leek nou voor de toerist te bieden? Zelf ben ik een echte Rodenaar, dus ook ik weet niet precies wat dat is. Aan mij de taak om daar een blog over te schrijven en er achter te komen. Bij deze dus de top 5 toeristen plekjes in Leek.

1) Landgoed Nienoord

Denk je aan Leek, dan denk je aan Nienoord. Als toerist zal je hier geweest moeten zijn. Ik vind zelfs als je hier in de omgeving woont, dat je hier moet geweest zijn. Want dit landgoed heeft naast dat het een park is voor de rustige vakantie genieter, ook andere leuke bezienswaardigheden. Er is een attractiepark met treinen, een zwembad, schelpengrot, kinderboerderij, een borg, een rijtuigen museum, midgetgolf, ijsbaan in de winter en mooi natuurschoon. Genoeg vermaak voor jong en oud

2) Winkelen in Leek

Als toerist zul je ook een dag uit kunnen besteden aan winkelen. Het dorp is niet heel groot, maar groot genoeg voor een volwaardig centrum en ondanks de crisis is er weinig leegstand. Op Winkelen in Leek (de handelsvereniging) vindt je alle winkels en horeca. Naast de landelijke winkels is het leuk om mijn eigen winkel Jouw Snuffelkast te bezoeken. Verder raad ik persoonlijk de eigen kleinere ondernemers aan. De winkeltjes met de onbekendere namen. weet u niet wat het voor winkel is, stap er dan gewoon eens naar binnen en maak eens een rondje Leek!

Winkel in Leek en in mijn eigen winkel Jouw Snuffelkast

3) Horeca in Leek

Naast dat je aan het winkelen bent zul je ook wel zin hebben in een hapje of drankje. De grootste plek met eetgelegenheden is op de hoek van de straten “De Dam” en de “Tolberterstraat”. Er zijn hier een aantal grote terrassen waar je heerlijk kunt genieten. Maar als u het rondje Leek loopt, zul je meerdere cafe’s, restaurants of cafetaria’s tegenkomen. En vergeet de broodjes zaken niet. In winkelcentrum de liekeblom vindt je er een paar.

4) Musea, kerken en kunst

Als ik ergens op vakantie ben, stap ik indien mogelijk altijd wel een museum of kerk binnen en als ergens kunst staat, neem ik in ieder geval de moeite om er naar te kijken. Nou kun je dit in Leek ook vinden, maar ikzelf heb behalve dan dat ik de kunst zie de rest nog niet gezien van binnen. Wel vertel ik bij deze dat er 2 musea zijn (Rijtuigen museum en Het Joodse Schooltje) en 2 kerken (de gereformeerde kerk en de hervormde kerk ook wel damkerk genoemd). Of je in de kerken mag kijken geen idee, maar als ik de kans zou krijgen zou ik het doen. Verder is er heel wat kunst alleen al in het centrum. Ik zou het herdenkingsmonument in Leek zeker bezoeken.

5) Activiteiten en bezienswaardigheden

Wat is er verder nog te doen en te zien. Op de 2de Pinksterdag is er de traditionele Pinkstermarkt. Naast de kermis, Flinke Pink en de warenmarkt is er van alles te zien en te beleven. Er is ook Kleintje Pinkstermarkt, maar dat is wat minder de moeite waard. De Streekproductenmarkt Nienoord is wel leuk om heen te gaan. Elke eerste zaterdag van de maand kun je naar het erf van boerderij Oosterheerdt voor heerlijke streek producten. naast de activiteiten van de handelsvereniging is er ook nog het Midzomerfeest in de wijk Oostindie. Zelf nog niet geweest, maar lijkt mij erg leuk.

De Pinkstermarkt die vanwege corona helaas niet door ging

Nou ben ik zelf een leek in Leek, dus mocht er iets ontbreken in deze blog wat de toerist gezien of meegemaakt moet hebben dan hoor ik het graag. Want samen maken we van Leek een bruisend dorp. En als jij en ik dat samen met het platform Leek kan doen, dan doen we dat toch?

Kijk ook eens bij de andere blogs of kraam van de maand
of huur zelf eens een plank, halve kast of kraam,
ook leuk mijn facebook pagina.
Bron foto’s: Foto borg nienoordFoto Pinkstermarkt