Rondje Nienoord en “De Leek”

Huur uw eigen kraam bij Jouw Snuffelkast

Rondje Nienoord en “De Leek”

20 oktober 2023 Geen categorie 0

Inmiddels zit ik alweer jaren met de leukste snuffel winkel van Leek in het winkelcentrum van Leek. En ben daarom aangesloten bij de handelsvereniging Leek-Nietap. Natuurlijk willen we met zijn allen (de winkel, horeca, vastgoed en bewoners plus bezoekers) dat Leek weer “het bruisend hart van het Westerkwartier” wordt. Nou ben ik zelf een echte Rodenaar, maar voel mij inmiddels ook wel leekster. Ook omdat ik in Groningen geboren ben. Het valt mij daardoor op dat buurdorp Roden in Drenthe in veel dingen nog net wat beter is, maar Leek langzaam hierin niet veel meer verschilt. Ik zie dus ook veel gelijkenissen.

Met de HV en de gemeente worden er ideeën bedacht voor een plan om het centrum te verbeteren, zodat er hopelijk meer bezoekers komen en er langer verblijven. Maar hoe dat je dat? In deze blog zal ik daar mijn visie op geven. Ik heb al eens eerder gesproken over Leek in 3 andere blogs Rondje Leek deel 1 en Rondje Leek deel 2 en Toeristen rondje Leek. Tevens lees je andere blogs op mijn blog pagina. Het was alweer een tijdje geleden, dus beschouw dit als een nieuwe blog en niet als waarheid geziene content. Het gaat hier om mijn mening en die deel ik graag met anderen en ook de HV.

Jort Kelder vroeg bij een samenkomst van ondernemers uit Leek naar wat is nou Leek. Waar is Leek nou bekend om en waarvoor ga je naar Leek. Mijn mening en voor vele anderen is dit Nienoord. Ook de HV beschouwd dit als trekker voor Leek. Dan praat je over de borg, het landgoed en het familiepark. Zelf voeg ik daaraan toe, de kerken, musea (Joodse Schooltje en koetsen museum), het monument en misschien oudere gebouwen, zoals klein Nienoord. Om de connectie te krijgen met het centrum en daardoor herkenning te krijgen, zal je deze beeltenissen moeten dragen in het centrum. Dit doe je met oude of nieuwe beeltenissen van typische Leekster herkenbaardheden. Zoals treinen in Nienoord en de oude trein die door de Tolberterstraat reed, maar ook bijvoorbeeld koetsen. De HV had dit al voorgesteld en die mening deel ik. De samenwerking met Nienoord zal altijd aangehouden moeten zijn en verbetert moeten worden. De pendelbus is er al, maar denk ook aan de toegang naar en van het park en het winkelcentrum. Wijs erop dat er een centrum is en andersom een landgoed is. Organiseer activiteiten gezamelijk zoals een opening tocht door het dorp naar het park toe met Nieno als boegbeeld. Er is nog genoeg te bedenken en uit te voeren.

De identiteit wat mij betreft van Leek is dus Nienoord. Zelf verkoop ik al enkele artikelen van herkenbaarheden uit Leek zoals de borg. Dit zouden we meer moeten uitstralen in het centrum zoals ik en de HV al voorstelden. Laat dit veelvuldig zien op internet, kranten, in het centrum, maar ook in Nienoord zelf of in het sportcentrum, supermarkten, toegangswegen naar het centrum en zelfs Tolbert en uiteraard Nietap mogen hierbij betrokken worden. Herhaling werkt. Grote bedrijven en sommige kleine ondernemers in Leek zijn hier al goed herkenbaar door. Simpele veranderingen kunnen snel gemaakt worden zoals een trein of koets als speeltoestel bij de witte kerk. Of een oude beeltenis van een trein bij de kerk in de Tolberterstraat (zoals het ook al eerder was). Sterke activiteiten zoals de Pinkstermarkt moeten hierop kunnen aansluiten en kleinere activiteiten kunnen deze identiteit samen met Nienoord gaan uitdragen.

Leek heeft best een groot centrum, deze kleiner maken zal moeilijk zijn en gaat gewoon ook niet lukken. Groter maken is zeker niet de bedoeling. Nou is het al redelijk afgebakend door een weg die langs de bekende parkeerplaatsen gaat. Hoe zie ik dit voor mij. Er zijn drie toegang punten, waarvan 2 grote. Aangezien 80% met de auto komt moeten deze goed bereikbaar zijn. Nietap is de kleinste, maar iemand die vanuit Roden komt en deze route niet kent gaar toch de rotonde rechtdoor richting de toegang bij het evenementen terrein. En de andere is vanaf Zevenhuizen langs het kanaal. Qua wegen is het eigenlijk best goed vind ik en parkeerplaatsen hebben we echt wel voldoende. Misschien kunnen we de parkeerroute nog iets uitbreiden door de weg langs de Action toegankelijker te maken. Hierdoor kun je misschien het stukje weg voor het Joodse schooltje of autovrij of autoluw te maken. eenrichting verkeer misschien. Ook wordt er gesproken over een plein. Deze zou wat mij betreft voor de witte kerk kunnen. In wezen is het eigenlijk al een beetje zo, maar door het nog meer autoluw te maken of een deel dicht te maken krijg je een beter plein. Of alleen met activiteiten zoals de weekmarkt en Koningsdag etc. Kleed het centrum aan met koetsen, treinen, informatie punten, speeltuinen, groen partijen, bankjes, fonteinen en service punten voor fietsen, scootmobiel en rollators. Zelf praat ik altijd over een rondje Leek. Ik beschouw de dam, de tolberterstraat, de passage en de samuel leviestraat als dit rondje en met uitlopers er om heen zoals de Liekeblom. Een zebrapad of een drempeltje is welkom.

Helaas zijn er dan altijd leegstaande panden, die er natuurlijk niet aantrekkelijk uit zien soms. Het wachten is op nieuwe ondernemers. Maar de huren zijn niet mals en je houdt altijd wel plekjes leeg. Zelf mis ik iets voor kinderen in het centrum. Kinderkleding winkel of juist iets heel anders zoals een speelparadijs of een opvang voor kinderen. Ook sport gerelateerde opties zie je niet. Een sport winkel, fitnescentrum of gewoon een plek waar je een sport kunt beoefen. Horeca met jeu de boules of een plek om te schaken. Service punt kan ook zoals een bieb, hub, kiosk of vrijwilligers omgeving zoals kringloop of zoiets als Twinkel en Barnies. Zoveel leegstand is er nou ook weer niet, want toen ik deze winkel overnam waren het er meer. Wat ik wel een nutteloze ruimte vind, is de ruimte achter mijn winkel en achter de AH etc. Deze is alleen toegankelijk via achter uitgangen en een ingang vanuit de passage, die overigens vanaf die kant gesloten is. Misschien zou een binnen speelplaats hier goed zijn. Tis maar een idee.

Alles staat vast met een goede organisatie. Daar schort het in Leek wel eens aan. Nou ben ikzelf ook niet zo communicatie vaardig, daarom zit ik ook lekker alleen in mijn winkel met mijn huurders. Maar ik denk graag mee en zal indien gevraagd worden mijn mening proberen te delen. Met de jaren wordt Leek er wel beter in merk ik. Een goed voorbeeld is de nieuwe website www.leek.nl, ook de nieuwe centrum manager is een goede zet. Toch kunnen de vele organisaties beter samen werken. Zorg dat je verschillende verenigingen en activiteiten bij elkaar betrekt en samenwerkt, zodat de activiteiten die nu al staan nog beter gedragen wordt. Sport activiteiten kunnen ook prima in het centrum of laat verenigingen zichzelf promoten in het centrum. Betrek ook de streekproductenmarkt, de weekmarkt, Midzomerfeest en de volksvermaken van Nienoord, Leek-Nietap en Tolbert erin mee. Vergeet ook niet het grootwinkelplein en de sport centra. Zorg ervoor dat je jouw activiteit laat zien op de daarvoor bestemde plekken en sluit aan bij al bekende activiteiten. Wees niet alleen, maar samen één.

Het centrum ziet er al best mooi uit, maar zoals ik al eerder zei kan het verbetert worden. De HV zelf heeft ook al verschillende ideeën hierover. Bedenk zelf als bedrijf ook wat je kunt doen om je beter uit te stralen naar buiten. Neem ook wat van anderen aan, ik hoop bijvoorbeeld dat anderen mij vertellen hoe ik mijn uitstraling kan verbeteren. Meer groen wordt gewaardeerd evenals speelmogelijkheden en water partijen. Kleur en tekst is wat mij betreft welkom. Kunst in de vorm van koetsen en/of treinen ook. Verlichting, een duidelijke routing voor auto fietser en wandelaar, informatie zuilen, thema gerelateerde versiering duidelijke entree naar het centrum, aansluiting op de streekmarkt, langere opening van de weekmarkt, betere horeca mogelijkheden zoals terrassen en nog veel meer zorgen voor een langer verblijf. We zijn al een boodschappendorp, maar we kunnen een recreatie dorp worden. Eerlijk gezegd bestond mijn winkel anders niet…

En dan kom ik op mijn laatste punt van deze blog en dat is toerisme. In mijn winkel probeer ik een assortiment te krijgen waarvoor mensen vaker willen terug komen, maar grotendeels hangt mijn verkoop af van toerisme. Oftewel de klant die even komt snuffelen en daarbij iets leuks vindt en wil kopen. Er komen hier echt best veel Duitsers en veel dagjes mensen, die vaak met de fiets door het centrum komen. Deze wonen vaak niet in de omgeving en overnachten op campings of andere dorpen. Wat Leek mist is een hotel. Mooie plek hiervoor zou Nienoord wezen. Alle voorgaande punten zorgen er ook voor dat die toerist vaker en langer komt in Leek. Door herkenbaar te zijn naar buiten, zorg je ervoor dat dit nog meer gebeurt. Ik omarm die toerist door plaatselijke artikelen te verkopen en vele andere artikelen. Ook voor mij is dat moeilijk en al zeker voor een heel centrum.

Kortom een heel verhaal, maar wel leuk om bij stil te staan. Graag hoor ik ook jouw mening. Deze kun je delen op mijn social media, maar mailen of gewoon in mijn winkel vertellen mag ook. Nogmaals ik zie het als een rondje Nienoord en”De Leek”, hopelijk zie jij dat ook zo.