Hulp bij oplichting

Huur uw eigen kraam bij Jouw Snuffelkast

Hulp bij oplichting

19 september 2019 Geen categorie 0

Als Jouw Snuffelkast eigenaar ben ik ook online aanwezig, maar onlangs ben ik weer betrokken geweest bij een oplichting. Oftewel mijn kvk gegevens, naam en adres zijn gebruikt om mensen geld af te troggelen en mijn naam in een kwaad daglicht te zetten. Inmiddels kun je wel stellen dat ik consulent ben geworden in het informeren bij opsporing van oplichting.
Daarom ben ik in deze blog uw hulp bij oplichting.

Zo werd ik via marktplaast bijna opgelicht

Naast de fysieke huur kramen winkel Jouw Snuffelkast, ben ik op vele plekken offline te vinden. Mijn eigen websites zoals deze en www.selby.nl zijn start portalen om mij en de winkel te vinden. Daarnaast kunt u mij vinden op Marktplaats, Bol, Facebook en andere social media. En een nieuwkomer is de Wish app waarvan ik pick up punt ben. Och en ik ben ook nog eens op markten te vinden. De Rodermarkt staat alweer voor de deur (Letterlijk en figuurlijk).

Door al deze bedrijvigheid ontkom je er helaas niet aan ooit eens bedrogen te worden. In de winkel kan dit stelen zijn of prijs bedrog door verwisseling van stickers, maar gelukkig heb ik genoeg zicht om dit bijna tot 100% te voorkomen. Online is dit een stuk lastiger doordat het eigenlijk bijna altijd goed gaat, maar bij die enkele oplichting niet door hebt dat het om oplichting gaat.

Voor leuke cadeautjes bent u welkom in de winkel

Zo ben ik toen ik net met mijn games handel was begonnen opgelicht via what’s app. Op marktplaats had ik een gezocht advertentie geplaatst naar PS3 consoles. Hier kwam een reactie op af via what’s app. Mijn telefoonnummer stond erbij. De persoon had een PS3 te koop en nadat alles allemaal goed leek met foto’s, wou ik het wel laten opsturen en heb ik hem betaald. Hij had mij zijn gegevens gegeven en zelfs een foto van een id geloof ik. Maar u snapt het al ik heb de PS3 nooit gekregen en het adres bleek om een Intertoys te gaan. Weg 150 euro! Ok ik wist toen dat ik gewoon in de buurt zelf games moest gaan ophalen.

Ik ga niet verder in op alle marktplaats schimmigheid, maar wel op de laatste oplichting die ik heb ondervonden. Bij het zoeken naar LEGO of games kijk ik altijd binnen een straal van 10 km. Lekker in de buurt. Daar zag ik opeens een adverteerder met de naam Selby warenhuis. Huh dacht ik, nog een Selby?! Dat klopt niet. Mijn naam is namelijk vrij uniek in nederland en er zijn minder dan 5 mensen met deze voornaam. Nu gebruik ik wel de naam Selby en ook wel warenhuis of warehouse, maar alleen op mijn website. Op marktplaats gebruik ik S-EFFECT (Selby). Dit is mijn vroegere nickname en ik heb mijn eigen naam er extra bijgezet.

Nieuw LEGO te koop, ook online op www.blockstore.nl

Kortom dit was ik niet. Dus ik de advertentie bekijken, waar foto’s van LEGO of consoles bij stonden, maar dit zijn allemaal zogenaamde stockfoto’s. Foto’s die door groot bedrijven gemaakt worden. Ikzelf zou gewoon een foto klikken met mijn smartphone. Dit klopt vaak al niet. De prijzen waren wel realistisch, maar als iets te mooi om waar is, is dat het ook. Ook de tekst zag er prima uit. Ik gebruik geen langdradige informatie teksten, maar dit had best gekund. Maar onderin de tekst stond erbij dat u het kunt afhalen op het adres waar ikzelf woon. Mijn adres werd dus gebruikt en zelfs mijn kvk nummer.

Echter het rekening nummer en telefoon nummer klopten niet. Waarschijnlijk willen de oplichters dan dat u via het telefoon nummer contact opneemt en betaald op hun rekening nummer en misschien is die wel van een katvanger. Goed dit klopte dus allemaal niet en ook het account klopte niet. Hoewel daarvoor meestal een nieuw aacount wordt gebruikt die net bestaat, was deze al 10 jaar oud. Die van mij inmiddels al 13 jaar.

U mag altijd een praatje maken aan de tafel met een kop thee en/of koffie

Mijn bellen gingen rinkelen en nadat ik een succesvolle facebook post heb geplaatst en marktplaats via de app gevraagd heb om de verdachte account te verwijderen. Is de rust weer geklaard en heb ik omdat ik er zo vlot bij was niets hiervan ondervonden. Het had natuurlijk veel erger kunnen worden als ik het veel later had ontdekt.

In ieder geval bent u alvast gewaarschuwd en mocht u zelf eens hulp willen bij oplichting. Vraag gerust eens om advies. U kunt in de winkel rustig snuffelen en ik wil u best eens helpen met marktplaats, social media, websites en andere online ervaringen. Met een kop thee en/of koffie mag u vragen wat u wilt. Aan de tafel in de winkel is altijd plek voor een praatje.
Verder surfen naar andere blogs mag uiteraard ook.